Ondernemersverhalen

Gladys Ecuador

Microkrediet ondernemersverhaal Gladys, Ecuador

Ik had geen huis of auto dat ik als onderpand kon gebruiken. Dus de meeste kredietverstrekkers vertrouwden mij niet. Maar Cooprogreso was er toen ik hen nodig had.

Gladys, Ecuador

Gladys, streetfood-verkoopster Ecuador

In het noorden van Ecuador ligt Calacalí. In dit landelijke gebied is Gladys Acros geboren en getogen. Het is ook de plek waar ze, net als vele andere Ecuadorianen, opgeroeide met de geliefde, traditionele lekkernij espumillas. Op het eerste gezicht lijkt dit lokale dessert op ijs, maar het is eigenlijk een luchtige meringue geserveerd in een ijshoorntje. Helaas dreigde dit lokale, traditionele gerecht verloren te gaan. Maar niet als het aan Gladys ligt!

Vijftien jaar lang werkte Gladys voor twee vrouwen die nog espumillas maakten, totdat alles veranderde. Een van de vrouwen waar ze voor werkte overleed en kort daarna emigreerde de andere vrouw naar Spanje. De onderneming werd gesloten en Gladys, moeder van twee kinderen, zat zonder werk en inkomen. Maar de problemen waren nog niet voorbij. Kort nadat Gladys haar baan verloor, kreeg haar man een ongeluk. Haar familie had dus snel inkomen nodig. Vanwege haar jarenlange ervaring met het maken van espumillas en haar sterke ondernemersgeest, besloot Gladys haar eigen onderneming te starten. Hierdoor kon ze haar familie onderhouden én de lokale traditie in stand houden: “Ik wilde niet dat onze lokale espumilla-traditie verloren zou gaan”.

Gladys begon met het verkopen van espumillas vanuit een kruiwagen, maar om het bedrijf een succes te laten worden had ze financiële steun nodig. Ze ontdekte microfinancieringsinstelling Cooperative de Ahorro y Crédito Cooprogreso Ltda (Cooprogreso), een partner van Oikocredit. Met de voortdurende steun van Cooprogreso was Gladys in staat om haar bedrijf uit te breiden naar een streetfood-kraam. En uiteindelijk kon de ondernemende Ecuadoraanse een stuk grond kopen en heeft ze haar eigen winkelruimte van waaruit ze de lokale espumilla-traditie voort blijft zetten!

Ook investeren in een toekomst voor ondernemers als Gladys? Dat kan hier.

  • Steun mensen zoals Marta uit Mexico

  • Steun mensen zoals Margret uit Oeganda

  • Steun mensen zoals Mimin uit Indonesië

  • Steun mensen zoals Mauricio uit El Salvador

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4