Ondernemersverhalen

Fabiola en Jose Colombia

Fabiola Jose koffieboeren

Fabiola en Jose Castillo, eigenaars koffieplantage Colombia

50 jaar geleden kochten Fabiola en Jose Castillo hun boerderij en sindsdien verbouwt het Colombiaanse echtpaar koffie. Hun boerderij is inmiddels dringend aan een nieuwe laag verf toe, want “van FARC mochten we ons huis niet schilderen”, zo vertelt Fabiola. De guerrilla’s wilden namelijk dat boerderijen er zo slecht mogelijk uit zagen om het belang van hun verzet te benadrukken.

Gelukkig zijn er inmiddels betere tijden aangebroken op de koffieplantage van Fabiola en Jose. Het stel heeft vijf kinderen en hun derde zoon werkt ook mee in het bedrijf. Daarnaast heeft het echtpaar nog drie medewerkers in dienst. Tijdens de oogstperiode huren Fabiola en Jose nog eens 20 tot 25 extra tijdelijke werknemers in. Dankzij een lening via Oikocreditpartner Contractar konden ze hun koffieplantage restaureren, suikerriet gaan verbouwen voor een meer diverse bron van inkomsten én oude koffieplanten vervangen door nieuwe. Doordat ze hun koffie nu ook via Contractar kunnen exporteren, ontvangen Fabiola en Jose een vaste prijs voor hun koffie. En dat geeft hen financieel gezien meer stabiliteit en zekerheid.

Ondanks alle uitdagingen is het stel enorm tevreden met hun leven nu. “Al onze dromen zijn uitgekomen: al onze kinderen hebben gestudeerd en een baan en daardoor hoeven wij ons geen zorgen meer te maken”, zo vertelt Fabiola.

Ook investeren in ondernemers als Fabiola en Jose? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."