Ondernemersverhalen

Ernesto Bolivia

Ernesto Bloementeler

Ernesto Arroyo, bloementeler Bolivia

15 jaar geleden begonnen ze met het kweken van anjers. Maar Ernesto en zijn broers en zussen Freddy, Betty, Elisa en Jaime wilden hun bedrijfje uitbreiden met kassen, meer zaden en een irrigatiesysteem. Dankzij een financiering van onze partner CIDRE is dit ze gelukt. Nu bezitten ze zes hectare land waar 25-30 mensen in vaste dienst en 200 seizoenswerkers werken. Ze verbouwen anjers, rozen, tomaten en zaden. Dit exporteren ze naar Uruguay, Brazilië en Paraguay. Behalve de tomaten, want die exporteren ze naar… Nederland!

Eerder hadden Ernesto en zijn vier broers en zussen al een lening bij een ander bedrijf. Ze zijn overgestapt naar onze partner omdat de rente lager was én de lening een langere looptijd heeft.

Ook investeren in ondernemers als Ernesto? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."