Ondernemersverhalen

Coopetarrazú Costa Rica

Coopetarrazú Koffiecoöperatie

Coopetarrazú, fairtrade koffiecoöperatie Costa Rica

Costa Rica. Hét land waar veel mensen hun brood verdienen met koffie. Helaas gaat dat vaak niet over rozen: de concurrentie is moordend, de prijzen instabiel en de kans op een mislukte oogst door onvoorziene weeromstandigheden zit altijd in een klein hoekje.

Voor duizenden koffieboeren in Costa Rica betekent dat een instabiel inkomen: de ene keer kan er nieuwe kleren en goede voeding gekocht worden, de andere keer is het een uitdaging om het hoofd boven water te houden. Om dat te veranderen is de fairtrade koffiecoöperatie Coopetarrazú in het leven geroepen. Deze Oikocredit-partner verwerkt en verkoopt koffie van meer dan 3.000 Costa Ricaanse koffieboeren. Zo krijgen zij een basisprijs voor koffie én kunnen zij nu leven van hun werk.

De kracht en het belang van fairtrade wordt gelukkig steeds meer erkend. Inmiddels wordt de koffie geëxporteerd naar 24 landen, waaronder Nederland. En het wereldberoemde Starbucks is vaste klant: zij kopen zo’n 30% van Coopetarrazú's koffie in!

Ook investeren in fairtrade coöperaties als Coopetarrazú? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."

  • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

  • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

  • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

  • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4