Ondernemersverhalen

Chantha Pan Cambodja

Chantha Medewerkster visboerderij

Chantha Pan, medewerkster visboerderij Cambodja

Microkrediet heeft niet alleen invloed op het leven van de ondernemer die de lening ontvangt, maar zeker ook op zijn of haar omgeving. Want vaak ontstaat er, bijvoorbeeld, werkgelegenheid voor familieleden.

Zo was het ook voor Chantha Pan. De Cambodjaanse kan nu rondkomen dankzij haar werk op de visboerderij van haar oom en tante. Tante Kimsan ontving namelijk een lening voor het kopen van jonge vissen en visvoer. Na vijf à zes maanden zijn de vissen groot genoeg om verkocht te worden. Inmiddels loopt de visboerderij zo goed, dat Chantha dus ook, dankzij haar werk op haar tantes visboerderij, op een stabiel inkomen kan rekenen. Win-win!

Ook investeren in ondernemers als Chantha? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."