Ondernemersverhalen

Carmen Ecuador

Carmen Handwerkster

Carmen Duran, handwerkster Ecuador

De 39-jarige Carmen Duran maakt lakens en tafelkleden met de hand. Een vaardigheid die de Ecuadoraanse van haar moeder heeft geleerd. Carmens man is timmerman. Toen hij last kreeg van de economische crisis, en het familie-inkomen daardoor zeer onregelmatig werd, besloot het stel om van Carmens handwerkvaardigheden een bedrijfje te maken. Zéker met het oog op hun zoon, die rechten wilde studeren aan de universiteit.  

Dankzij een lening via Oikocredit had Carmen het nodige werkkapitaal om te beginnen met haar handwerkbedrijfje. Inmiddels heeft de Zuid-Amerikaanse onderneemster vijf medewerkers in dienst, die allemaal vanuit hun eigen huis kunnen werken. De handgemaakte textielproducten verkoopt Carmen aan souvenirwinkeltjes in verschillende steden. En haar zoon? Die kan nu rechten studeren aan de universiteit!

Ook investeren in ondernemers als Carmen? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."