Berichten geschreven door Sanne Blauw

Blog

RSS Feed
  1. Hoe aandacht en bijen hoop kunnen brengen

    9 juni 2015 om 10:23 - door Sanne Blauw - 0 reacties

    Zo nu en dan verschijnt er een onderzoek dat je van je sokken blaast. Vorige maand publiceerde een groep onderzoekers de resultaten van een experiment in armoedebestrijding. In het zogenaamde ‘graduation programme’ ontvingen mensen een heel pakket aan hulpmaatregelen. De conclusies waren verbluffend: deelnemers werkten meer, spaarden meer en hadden een betere geestelijke gezondheid.

    Lees verder » Lees verder »
  2. Vrijheid voor iedereen! Een (egoïstisch) pleidooi voor open grenzen.

    5 mei 2015 om 08:14 - door Sanne Blauw - 0 reacties

    Blogger Jan Groenewold pleitte afgelopen week voor ‘onvoorwaardelijke steun’ aan vluchtelingen. De compassie met vluchtelingen – of immigranten in het algemeen – verliest het echter vaak van de angst voor de economische gevolgen. Die angst is begrijpelijk, maar is hij ook gegrond?

    Lees verder » Lees verder »
  3. Van Bobo naar begrijpelijk: jargon bij ontwikkelingsorganisaties

    13 april 2015 om 18:13 - door Sanne Blauw - 0 reacties

    Blogger Jan Groenewold schreef vorige week al over vakjargon. Sanne Blauw vraagt zich af: Hoe is het gesteld met het jargon bij grote ontwikkelingsorganisaties? En wanneer wordt jargon een probleem?

    Lees verder » Lees verder »
  4. Waarom microkrediet mensen vrijer maakt

    24 maart 2015 om 11:00 - door Sanne Blauw - 2 reacties

    Microkrediet haalt mensen misschien niet uit de armoede, maar helpt ze wel hun eigen boontjes de doppen. En dat is pure winst.

    Lees verder » Lees verder »
  5. Geen hulp is goede hulp? Het voorbeeld van Somaliland.

    11 februari 2015 om 09:00 - door Sanne Blauw - 2 reacties

    Er is nog altijd discussie over de vraag of en wanneer ontwikkelingshulp ‘helpt’. Somaliland, een niet-erkend staatje in de Hoorn van Afrika, brengt ons dichterbij het antwoord.

    Lees verder » Lees verder »
  6. Maak 2015 een balansjaar

    13 januari 2015 om 08:33 - door Sanne Blauw - 0 reacties

    Ik vierde oud en nieuw in een slaperig Frans dorpje met een 7-gangendiner. Na het tweede hoofdgerecht kwam de kaasplank. Ik kon eigenlijk al niet meer, maar die Franse kaasjes zagen er toch wel erg lekker uit. Nog maar een hapje dan. Ik nam me voor het jaar met een paar balansdagen te beginnen.

    Lees verder » Lees verder »
  7. Eerlijk zullen we alles delen?

    16 december 2014 om 12:13 - door Sanne Blauw - 0 reacties

    In het jaar van de ongelijkheid, een vraag die maar weinig wordt gesteld: bestaat er zoiets als eerlijke ongelijkheid?

    Lees verder » Lees verder »
  8. Een geoliede machine

    20 november 2014 om 10:10 - door Sanne Blauw - 0 reacties

    Ghana, Uganda en Tanzania hebben onlangs ontdekt dat hun grond vol zit met olie, gas of mineralen. Op het eerste gezicht een zegen, maar de geschiedenis leert dat veel landen nauwelijks beter worden van hun bodemschatten. Een aantal landen, waaronder Noorwegen, zijn juist spectaculair gegroeid. Waarom lukt het sommige landen wel en andere niet?

    Lees verder » Lees verder »
  9. De gezichten achter de getallen

    16 oktober 2014 om 12:56 - door Sanne Blauw - 0 reacties

    Vandaag is het Blog Action Day. Op deze dag schrijven mensen wereldwijd blogs om aandacht te vragen voor een bepaald thema. Dit jaar: inkomensongelijkheid, een thema waar ik me mee bezighoud in mijn onderzoek.

    Lees verder » Lees verder »
  10. Hoe Nigeria opeens twee keer zo rijk werd

    18 september 2014 om 11:44 - door Sanne Blauw - 3 reacties

    Op een zondag in april gebeurde iets opmerkelijks: Nigeria werd opeens bijna twee keer zo rijk. Het Nigeriaanse CBS had de statistieken herberekend en het bruto nationaal product (BNP) bleek 89% hoger te zijn dan eerder gedacht. Op slag werd Nigeria de grootste economie van Afrika, daarmee Zuid Afrika voorbijstrevend.

    Lees verder » Lees verder »
  11. Tellen wat telt

    20 augustus 2014 om 14:20 - door Sanne Blauw - 6 reacties

    “Hoe gaat het met je?” Het is een vraag die we bijna dagelijks te horen krijgen. Zonder er teveel aandacht aan te besteden zeggen we vaak “Goed.” Echter, als je er verder over nadenkt, is het waarschijnlijk één van de meest complexe vragen die iemand kan stellen. Het vraagt ons immers om alle facetten van ons leven te evalueren: baan, relaties, gezondheid, enzovoorts.

    Lees verder » Lees verder »
  12. De destructieve kant van goede bedoelingen

    24 juli 2014 om 09:33 - door Sanne Blauw - 0 reacties

    De logica is onweerstaanbaar: als we maar genoeg geld sturen naar ontwikkelingslanden, wordt armoede vanzelf opgelost. We móeten iets doen. In het boek The Idealist portretteert Nina Munk met finesse de charismatische goeddoener Jeffrey Sachs en zijn millenniumdorpen in Afrika. Hoe goede bedoelingen destructieve uitkomsten kunnen hebben.

    Lees verder » Lees verder »
  13. Gevangen in schaarste

    25 juni 2014 om 21:02 - door Sanne Blauw - 0 reacties

    Het boek Schaarste van Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir stond al maanden op mijn to do lijst. Ik bleef het maar voor me uitschuiven. Al was het belangrijk, andere dingen hadden prioriteit. Ik had deadlines: het afronden van een artikel, het voorbereiden van een presentatie of… het schrijven van een nieuw bericht voor de Oikocredit blog.

    Lees verder » Lees verder »
  14. Werkt microkrediet eigenlijk wel?

    30 mei 2014 om 15:01 - door Sanne Blauw - 3 reacties

    In 2010 reisde ik een week door Uganda om microkredietprojecten te bezoeken. Ik ontmoette bijzondere mensen met inspirerende verhalen. Violet bijvoorbeeld had met een lening een basisschool opgericht. Microkrediet leek één grote aaneenschakeling van succesverhalen. 

    Lees verder » Lees verder »