Berichten geschreven door Hann Verheijen

Blog

RSS Feed
  1. Morele steun van koningin Máxima en paus Franciscus

    26 juni 2015 om 13:21 - door Hann Verheijen - 1 reactie

    Oikocredit bestaat 40 jaar. We vierden dat deze maand met een inspirerende bijeenkomst in Berlijn. We kregen niet alleen een hart onder de riem van koningin Máxima. Ook Paus Franciscus’ meest recente encycliek is een aanmoediging voor ons werk.

    Lees verder » Lees verder »
  2. Naar een vitale bankensector? De uitnodiging is aan u!

    18 mei 2015 om 15:48 - door Hann Verheijen - 2 reacties

    ‘Zijn de banken mooi op stoom met hun veranderingen, dan komt die Luyendijk met zijn boek’, aldus Jeroen Smit, auteur van De Prooi. Daar denkt kersvers GroenLinks fractieleider Jesse Klaver heel anders over: ‘Als we terugkijken, dan is er de afgelopen zeven jaar bar weinig veranderd’.

    Lees verder » Lees verder »
  3. Waarom ik de emancipatie van vrouwen steun

    9 maart 2015 om 17:21 - door Hann Verheijen - 2 reacties

    Afgelopen zondag was het Internationale Vrouwendag. Al ruim honderd jaar staat deze dag in het teken van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Sindsdien is er veel bereikt. Toch blijft Internationale Vrouwendag van groot belang in Nederland en zeker ook daarbuiten.

    Lees verder » Lees verder »
  4. De toekomst van microfinanciering (1): geen toekomst zonder verleden

    26 januari 2015 om 14:53 - door Hann Verheijen - 1 reactie

    Koningin Máxima hield vorige week in Londen een prachtige speech over microfinanciering. De laatste jaren is veel vooruitgang geboekt door de sector, maar er ligt nog een grote uitdaging voor ons. Dat vraagt om innovatie, stelde Máxima, waarbij we het belang van de klant nooit uit het oog mogen verliezen. ‘Responsible finance is essentially about mutual benefit’.

    Lees verder » Lees verder »
  5. Zelf het verschil maken

    30 december 2014 om 12:09 - door Hann Verheijen - 0 reacties

    Steeds meer consumenten realiseren zich dat zij het verschil kunnen maken. Door zelf in actie te komen. Mijn wens voor 2015 is dat deze trend zich versneld voortzet.

    Lees verder » Lees verder »
  6. 4 redenen waarom microfinanciering in de lift zit

    9 december 2014 om 12:30 - door Hann Verheijen - 0 reacties

    In mijn vorige blog heb ik naar aanleiding van een recente peiling van ING onder 50.000 Nederlanders geschreven over de afnemende steun voor ontwikkelingssamenwerking. Sinds de verkiezingen van 2006 is het sentiment in een vrije val gekomen: nog slechts een kwart van de bevolking staat positief tegenover deze vorm van hulpverlening.

    Lees verder » Lees verder »
  7. Waarom de steun voor ontwikkelingshulp zo snel afneemt

    11 november 2014 om 10:42 - door Hann Verheijen - 4 reacties

    In tegenstelling tot de groeiende populariteit van microfinanciering, is de steun voor ontwikkelingshulp in Nederland verder gedaald. Dit is de uitkomst van een recente peiling door ING onder ruim 50.000 Nederlanders. Probleem is dat we niet weten waarom het sentiment zo snel verslechtert. Dat probeer ik nader te duiden.

    Lees verder » Lees verder »
  8. Hart onder de riem voor nieuwe bestuursvoorzitter Rabobank

    14 oktober 2014 om 12:18 - door Hann Verheijen - 4 reacties

    Geachte heer Draijer, beste Wiebe,

    Op 1 oktober nam u de voorzittershamer over van Rinus Minderhoud, tot dan toe de interim bestuursvoorzitter van Rabobank. Het zal u verbazen, maar als directeur van Oikocredit Nederland en mede-bankier heb ik de laatste tijd geregeld aan u gedacht. Er staat u in uw nieuwe functie een flinke uitdaging te wachten en ik wil u daarbij graag een hart onder de riem steken.

    Lees verder » Lees verder »
  9. Trots als onderpand

    10 september 2014 om 20:49 - door Hann Verheijen - 0 reacties

    Toen Muhammad Yunus in 1976 zijn Grameen Bank oprichtte, had hij niet kunnen denken dat microkrediet miljoenen mensen in ontwikkelingslanden uit de armoede zou helpen. Door te lenen in plaats van te geven heeft microkrediet zich inmiddels bewezen als effectieve manier van ontwikkelingssamenwerking. Des te opmerkelijker omdat een ‘zachte’ factor misschien wel dé kracht van dit bancaire concept blijkt te zijn....

    Lees verder » Lees verder »
  10. Armoedebestrijding begint bij landbouw

    14 augustus 2014 om 09:25 - door Hann Verheijen - 2 reacties

    Dagblad Trouw opende in 2003 al met de kop “armoedebestrijding begint bij landbouw”. De toenmalige minister van ontwikkelingssamenwerking (die hadden we toen nog gewoon) wilde groei in ontwikkelingslanden stimuleren door lokale landbouw te ondersteunen.

    Lees verder » Lees verder »
  11. Over Kerken, Koninginnen en Kosmopolieten

    17 juli 2014 om 08:47 - door Hann Verheijen - 0 reacties

    Toen eind jaren ’60 het idee van Oikocredit ontstond, hadden de oprichters niet kunnen bedenken dat het zo’n succes zou worden. In de biografie van Oikocredit zijn Kerken, Koninginnen en Kosmopolieten van onschatbare waarde gebleken. Een korte geschiedenis.

    Lees verder » Lees verder »
  12. Drie oplossingen voor financiële ongelijkheid (plus een bonusoplossing)

    11 juni 2014 om 20:54 - door Hann Verheijen - 3 reacties

    De 85 rijkste mensen ter wereld hebben evenveel vermogen als de helft van alle inwoners op aarde! Ik vind dit bijna niet te bevatten. Voor mij is deze simpele statistiek het symbool van toenemende financiële ongelijkheid.

    Lees verder » Lees verder »
  13. Wat doe jij met je vakantiegeld?

    22 mei 2014 om 15:33 - door Hann Verheijen - 0 reacties

    Jij houdt op dit moment waarschijnlijk je bankrekening nauwlettend in de gaten. Deze week wordt immers je jaarlijkse vakantiegeld weer uitbetaald. Wat ben je ermee van plan te doen?

    Lees verder » Lees verder »