Berichten geschreven door Arjan Broers

Blog

RSS Feed
  1. De ongekende gewoonheid van de economie

    1 september 2015 om 11:46 - door Arjan Broers - 0 reacties

    Het duurde dit keer ruim een week voordat het gebeurde. Ik liep met mijn teiltje met afwas naar de spoelbak van de camping. Het was ochtend, het licht was zacht, de lucht was fris. Af en toe groette ik mede-campinggasten, liefst in hun eigen taal, want daar ben je Nederlander voor. ‘Bonjour’, ‘Morning’, ‘Morgen’, ‘Moguh’.Het afwaswater was lauw. Ik had geen haast. Mijn jongste zoon schoot langs op zijn fietsje. ‘Dag pap!’ En opeens zag ik: dit leven is eigenlijk veel werkelijker dan mijn dagelijkse bestaan.

    Labels:

    Lees verder » Lees verder »
  2. Het Kleine Dikke en het Grote Ik

    13 juli 2015 om 13:59 - door Arjan Broers - 0 reacties

    Het Grote Dikke Ik bestaat niet, schrijft Arjan Broers in een open brief aan Mark Rutte. ‘Er is het Kleine Ik dat zich dik maakt en er is het Grote Ik: één grote doorlopende kringloop van eten, drinken, adem, aandacht, zorg, diensten, producten en geld.’

    Lees verder » Lees verder »
  3. Genereus worden is het antwoord op de komende crises

    16 juni 2015 om 10:08 - door Arjan Broers - 0 reacties

    Onlangs pleitte Oikocredit blogger Arjan Broers er in Trouw voor dat bankiers te rade moesten gaan bij de bedelorden, die in de Middeleeuwen een antwoord waren op de corrupte kerk. Lezer prof. Fred van Iersel wees hem op de filosoof Duns Scotus (1266-1308) en diens ethiek van de generositeit. Een leergesprek.

    Lees verder » Lees verder »
  4. Patatje oorlog

    12 mei 2015 om 10:44 - door Arjan Broers - 1 reactie

    Vorige week at ik een frietje in een Gelders dorp. De zondagse drukte was voorbij, maar de eigenaar keek zorgelijk. Terwijl het vet siste gaf hij me een spontaan college over de sombere werkelijkheid van zijn business.

    Lees verder » Lees verder »
  5. Toekomst voor onze puberale economie

    16 maart 2015 om 20:26 - door Arjan Broers - 3 reacties

    Joris Luyendijks Dit kan niet waar zijn beschrijft de financiële sector als een vliegtuig met een lege cockpit. ‘Het gaat weer mis,’ zegt hij, ‘en erger dan in 2008.’ Arjan Broers, sinds kort met baard, concludeert dat we niks kunnen doen, behalve goed kijken. ‘Onze economie heeft mensen nodig die ouder durven zijn.’

    Lees verder » Lees verder »
  6. Leve de diepte van de kater

    17 februari 2015 om 10:21 - door Arjan Broers - 0 reacties

    De cursus alcoholmatiging voor jongeren van Bureau Halt werkt niet. Net zo min als het onze economie lukt om met schulden te matigen. Volgens Arjan Broers komt dat omdat we de diepte van de kater niet zien. ‘Carnaval kan niet zonder Aswoensdag.’

    Lees verder » Lees verder »
  7. Ook extremistisch kapitalisme is gewelddadig

    20 januari 2015 om 11:08 - door Arjan Broers - 0 reacties

    Terwijl alle media-aandacht uitging naar Charlie Hebdo en moslimextremisme, was er ook ander nieuws. Bijvoorbeeld: weer worden 1800 thuiszorgers ontslagen, hun bazen verdienen tonnen. En: misschien wil de EU iets doen aan multinationals die de samenleving miljarden euro’s belastinggeld onthouden. Op de innerlijke redactie van Arjan Broers klonken hevige debatten over de gewelddadige kant van onze economie.

    Lees verder » Lees verder »
  8. Niet ongelijkheid is het probleem, maar de ontkenning dat alles samenhangt

    23 december 2014 om 12:22 - door Arjan Broers - 3 reacties

    2014 was het jaar van de ongelijkheid. Of liever: van de aandacht ervoor, dankzij de bestseller van Thomas Piketty en het recente rapport van ons eigen Sociaal-Cultureel Planbureau. Dat is fantastisch, want we moeten een hoop leren. Maar we moeten ook iets afleren, en dat zien we nog onvoldoende.

    Lees verder » Lees verder »
  9. Stinkend rijk op je sterfbed

    25 november 2014 om 09:10 - door Arjan Broers - 2 reacties

    Consuminderen en het goede voorbeeld geven. Arjan Broers, een moralist van het zuiverste water, vindt er niks aan. Is er nog een andere weg mogelijk om voorbij het extreme materialisme te komen dat tot de crisis leidde?

    Lees verder » Lees verder »
  10. Hoe staat het met uw persoonlijke stresstest?

    28 oktober 2014 om 11:10 - door Arjan Broers - 0 reacties

    De werkelijke stresstest voor ons financieel-economisch systeem is niet of de banken een nieuwe crisis kunnen doorstaan, maar of ze een nieuwe rol kunnen spelen. Banken moeten de economie niet draaiend houden, maar dienen. Op die paradigmaverschuiving worden ze helaas niet getest.

    Lees verder » Lees verder »
  11. Hoera! De dreiging komt weer van buiten

    24 september 2014 om 11:50 - door Arjan Broers - 0 reacties

    De bloedige zomer van 2014 bracht iets van het Koude Oorloggevoel terug: de dreiging komt van buiten. In de troonrede was de opluchting bijna voelbaar. Dit is een stuk beter te behappen dan een crisis van ons eigen economisch systeem!

    Lees verder » Lees verder »
  12. Het veelkoppig monster van of/of

    28 augustus 2014 om 09:54 - door Arjan Broers - 0 reacties

    Bij een ethische onderneming denken wij, calvinisten die wij in zekere zin allemaal zijn, aan een organisatie met strenge toelatingseisen. Een ethische onderneming wil deugen en werkt alleen met ondernemingen die deugen. Daar plakken we dan keurmerken op.

    Lees verder » Lees verder »
  13. Schaarste in overvloed

    31 juli 2014 om 11:17 - door Arjan Broers - 0 reacties

    Jarenlang rookte ik. Met grote volharding en met steeds meer tegenzin. Soms stopte ik een tijdje, tot een drama of tegenvaller me weer te pakken kreeg. Dat veranderde pas toen ik de code van de verslaving kraakte.

    Lees verder » Lees verder »
  14. Hoe is het met ons?

    24 juni 2014 om 09:28 - door Arjan Broers - 1 reactie

    Het is smullen geblazen bij de parlementaire enquête woningcorporaties. Tenminste, als je van zondebokken houdt. Vooral mensen die hoog gestegen zijn vallen lekker hard. En dus spreken we met graagte schande van ‘topmannen’ (alleen die naam al) Hubert Möllenkamp van Rochdale en Erik Staal van Vestia. U weet wel, de één had een Maserati, de ander heeft een tweede huis op Bonaire.

    Lees verder » Lees verder »
  15. Wordt woest! En ga verder…

    15 mei 2014 om 12:24 - door Arjan Broers - 4 reacties

    Woede is een nuttige emotie, ook in de economie. Maar dan moeten we onze woede wel serieus nemen en verder gaan dan de tefalmentaliteit van premier Mark Rutte, of het verontwaardigde gezeur van velen van ons.

    Lees verder » Lees verder »