Ondernemersverhalen

Bertin Ivoorkust

Bertin Cacaoboer

Bertin, cacaoboer Ivoorkust

Bertin Gboko is cacaoboer, net zoals zijn ouders. Hij is zelf nooit naar school geweest en daarom extra trots op zijn zeven kinderen, die allemaal wél naar school gaan! Het schoolgeld kan Bertin betalen omdat zijn cacaoplantage nu financieel stabiel en rendabel is. De Ivoriaanse boer sloot zich namelijk aan bij coöperatie CABF, een partner van Oikocredit. “De coöperatie helpt ons met de juiste apparatuur, fytosanitaire producten, trainingen en zaden voor nieuwe cacaoplanten”, vertelt Bertin. Met méér dan financiële hulp voelt hij zich dan ook enorm gesterkt.

Ook investeren in ondernemers als Bertin? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."