Ondernemersverhalen

Aburi Ghana

Aburi Kruidenierster

Aburi Tsri, kruidenierster Ghana

Aburi Tsri runt een kruidenierswinkeltje in Ghana. Hoewel haar winkeltje aangesloten is op het elektriciteitsnetwerk, viel de stroom zo vaak uit dat ze haar winkeltje noodgedwongen zo’n twee à drie avonden per week moest sluiten. Aburi liep hierdoor veel omzet mis. Andere winkels bleven namelijk wél open, omdat die zich al aangesloten hadden op zonne-energie.

Lang dacht Aburi dat de aanschaf van een zonne-energie-systeem buiten haar budget lag. Gelukkig kwam ze erachter dat ze via Oikocreditpartner PEG op een laagdrempelige manier een zonne-energie-systeem kon laten installeren in haar winkeltje. Aburi's winkel is nu elke avond open, zelfs wanneer er een stroomstoring is!

De Ghanese onderneemster maakt nu zelfs bijna geen gebruik meer van het reguliere elektriciteitsnetwerk, want: “De lampen die op zonne-energie werken geven veel helderder licht”. Daarnaast heeft ze berekend dat het nog goedkoper is ook. En, voor meer sfeer, heeft Aburi nu ook een radio in hun winkeltje die werkt op zonne-energie. 

Ook investeren in ondernemers als Aburi? Dat kan hier.

Genevieve, marktkraam, Ivoorkust

Genevieve, marktvrouw Ivoorkust

Genevieve (49) kocht haar voorraad elke dag uit het dorp om te verkopen op de markt. Met een microkrediet van € 300 kan ze haar voorraad nu voor twee weken bijvullen.

“Nu ik over geld beschik, kan ik meer voorraad kopen tegen een lagere prijs. Ik maak meer winst en ik kan wat geld besparen.”

Genevieve heeft 6 kinderen en 6 kleinkinderen. Haar man is bouwvakker. "Het geld dat ik nu verdien, besteed ik aan de zorg voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld ook gerbuikt om cement te kopen om ons eigen huis te bouwen." Ze voegt hieraan toe: "We leven nu in een gedeelte van mijn vaders huis."