Berichten geschreven door Jan Groenewold

Blog

RSS Feed
  1. Land van melk en honing

    28 april 2015 om 13:47 - door Jan Groenewold - 0 reacties

    Met enige pijn in mijn hart heb ik vorige week afscheid genomen van het land van melk en honing dat Nederland in de ogen van velen was: voortaan zijn we nog slechts het land van bed, bad en brood.

    Lees verder » Lees verder »
  2. Wat is dat eigenlijk, women empowerment?

    7 april 2015 om 11:13 - door Jan Groenewold - 1 reactie

    Women empowerment laat zich maar moeilijk vertalen weet Jan Groenewold, die onlangs een themanummer over dit begrip samenstelde voor het kwartaalblad van Oikocredit Nederland.

    Lees verder » Lees verder »
  3. De waarheid over microkrediet (3)

    21 februari 2015 om 18:18 - door Jan Groenewold - 0 reacties

    In de serie ‘De waarheid over microkrediet’ nuanceert Jan Groenewold het klassieke beeld van microkrediet. In deze derde blog ook aandacht voor een bijzonder initiatief.

    Lees verder » Lees verder »
  4. Waarom microkrediet de lading niet langer dekt

    9 januari 2015 om 11:30 - door Jan Groenewold - 0 reacties

    Steeds vaker kom je de term ‘financial inclusion’ tegen in plaats van ‘microkrediet’. Het betekent letterlijk ‘financiële inclusie’ en terwijl ik dat opschrijf snap ik onmiddellijk  waarom we in dit geval de voorkeur geven aan de Engelse benaming. Maar wat is het en waarom verdient ‘financial inclusion’ de voorkeur?

    Lees verder » Lees verder »
  5. De waarheid over microkrediet (2)

    2 december 2014 om 12:02 - door Jan Groenewold - 1 reactie

    In Oikocredits kwartaaluitgave OikoVisie stond vorig jaar het verhaal van Celoso Jallasz Choque, een quinoaboer uit Bolivia. Enige jaren geleden leende hij de lieve som van 10.000 dollar om een tractor te kopen. Het leverde Oikocredit een kritische kanttekening op van een trouwe lezer: hoezo 10.000 dollar, dat kun je toch nauwelijks nog microkrediet noemen?

    Lees verder » Lees verder »
  6. De waarheid over microkrediet

    4 november 2014 om 12:04 - door Jan Groenewold - 0 reacties

    Eerlijk gezegd kwam het wel een beetje als een schok: het moment dat we de waarheid over microkrediet onder ogen moesten zien. Of eigenlijk ‘de momenten’, want het gebeurde meer dan eens! Ik had die momenten al een beetje weggemoffeld, omdat ik ze nog niet helemaal een plaats had kunnen geven. En nu was daar opeens dat onderzoeksrapport van ING waar ook Oikocredit aan heeft meegewerkt, A Billion to Gain.

    Lees verder » Lees verder »
  7. Kus de entrepreneur wakker

    4 september 2014 om 14:28 - door Jan Groenewold - 0 reacties

    Op vakantie in de Elzas brachten we onlangs een bezoek aan Straatsburg. Voor een zogenoemde Europese hoofdstad viel de allure me een beetje tegen, maar het centrum met z’n knusse vakwerk en imposante kathedraal was best de moeite waard. En zoals in meer grote steden in Europa krijgt ook hier het crisisspook gestalte in de vorm van bedelaars en mensen die op iets creatievere wijze in hun onderhoud voorzien.

    Lees verder » Lees verder »
  8. Trekken aan een dood paard

    7 augustus 2014 om 10:15 - door Jan Groenewold - 0 reacties

    Goed beschouwd is ontwikkelingshulp nooit een sexy onderwerp geweest. Ook vroeger al werden er vaak bekende Nederlanders van stal gehaald om het doel zo goed mogelijk te verkopen. Dan werden er fraaie documentaires gemaakt, waarin we tv-presentatrices, actrices of zangeressen (vrouwen ‘scoren’ in dit opzicht beter dan mannen) zwarte kindjes over de bol zagen aaien, onderwijl belangstellend informerend naar de gevolgen van de mislukte oogst, overstroming of andere tegenslag. Ook waren er avondvullende programma’s waarbij hele tv-studio’s werden afgeladen met BN-ers: die kon je dan bellen om je gift door te geven. En gebeld werd er!

    Lees verder » Lees verder »
  9. Hoe solidair zijn we echt?

    4 juli 2014 om 10:06 - door Jan Groenewold - 3 reacties

    Onlangs hield ik voor Oikocredit een interview met bisschop De Korte. Hij zei dat een goddelijk gebod om solidair te zijn geen overbodige luxe is: ook mensen die ziel en zaligheid in handen van een hogere macht leggen, kunnen zich blijkbaar verliezen in egoïsme en egocentrisme.

    Lees verder » Lees verder »
  10. Armoede heeft een gezicht

    6 juni 2014 om 12:14 - door Jan Groenewold - 2 reacties

    Een jaar of vier geleden was ik met een cameraman in Kinshasa, hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, om een reportage te maken over wat ze daar heksenkinderen noemen. Kinderen uit gebroken gezinnen die door hun nieuwe vader of moeder niet geaccepteerd worden.

    Lees verder » Lees verder »